Alexander de Bont: daar kun je op bouwen!

Alexander de Bont: daar kun je op bouwen!

Van een eenmanszaak in zijn vaders achtertuin tot een onderneming met 15 vaste werknemers én een fraai bedrijfspand. Dat is de ontwikkeling die Alexander de Bont Bouw- en Aannemingsbedrijf B.V. in Breda de afgelopen kwart eeuw heeft doorgemaakt. Het 25-jarig bestaan werd met het hele team en hun partners gevierd met een weekend Rotterdam. Een trots Alexander de Bont kijkt terug, maar vooral vooruit: “zonder mijn personeel ben ik niets.” 

 

Alexander de Bont (51) moet even zoeken, maar dan heeft hij de datum waarop hij voor zichzelf begon gevonden. Het was 20 juni 1997, toen hij zich inschreef bij de Kamer van Koophandel. “Ik heb altijd de intentie gehad om voor mezelf te beginnen, in de bouw”, zo kijkt de échte Bredanaar terug. Die ondernemersgeest denkt hij van zijn ouders te hebben geërfd, die lang een slagerij aan de Haagdijk hadden. De jonge Alexander wist al dat hij geen slager, maar bouwondernemer wilde worden. “Ik vroeg voor Sinterklaas altijd gereedschap”, herinnert hij zich met een glimlach.

 

Eenmaal voor zichzelf gestart had hij direct werk genoeg. “Ik timmerde, metselde: deed alles alléén. Het heeft toch wel een jaartje geduurd voordat ik andere vakmensen om me heen ging verzamelen. Ik ben ook nooit onderaannemer geweest. Ja, je kunt wel zeggen dat ik mijn eigen product was.”

 

Herkenbaar
Alexander de Bont bouw- en aannemingsbedrijf is tegenwoordig allang geen eenmansbedrijf meer. Het bedrijf en de medewerkers zijn herkenbaar in Breda en de regio aanwezig, met hun blauwe bussen met logo en hun nette bedrijfskleding. Die uitstraling versterkt het beeld van een bedrijf dat vakwerk levert alleen nog maar. “We staan goed
bekend”, beseft ook de directeur. “We maken goed werk, komen onze afspraken na en hanteren korte lijnen naar de klant, zowel zakelijk als particulier.”

 

Omdat een tevreden klant nu eenmaal de beste reclame is, mag Alexander de Bont zich verheugen in veel trouwe klanten. “We werken voor winkels, bedrijven, horeca, maar ook veel particulier. Dat doen we met goede en gemotiveerde mensen, waar je op kunt bouwen.”

 

Kwaliteit
In de afgelopen 25 jaar heeft de bouw de nodige crisis overleefd. “Daardoor leer je als bedrijf schakelen. Wij hebben nooit op één paard gewed, maar altijd klanten in een hoop verschillende disciplines bediend. We doen veel in Breda, maar niet elke klus past bij je. We hebben ondertussen klanten van Amsterdam tot Antwerpen, maar we blijven wel realistisch. De kwaliteit is het belangrijkst. Wat we doen, doen we goed – altijd en overal.” Alexander is trots op waar zijn bedrijf nu staat. “Dat is een heel geleidelijk proces geweest”, stelt hij. “We hebben keihard gewerkt om kleine stapjes te maken. Zo is een goed, fijn en vakkundig team opgebouwd. Dat is uit eigen kweek ontstaan.” Dat team kent bijna geen verloop maar: “We kunnen altijd wel goede mensen gebruiken. Het spreekt voor zich dat duurzaamheid daarbij hoog in het vaandel staat. Alexander de Bont stapt met een positief gevoel 2023 in. “Er is veel werk in de markt”, ziet hij. “Wij blijven graag met onze klanten meedenken, willen het elke klant naar zijn zin maken.”

 

Verschenen in: Breda Business & LifestyleSocial media & sharing icons powered by UltimatelySocial